Om Selskapet

Grevene Langs Hemmelige Selskap er ikke egentlig så innmari hemmelig.

Det er bare hemmelig fordi det er helt nystartet og du bare såvidt har hørt om det. Og fordi det hørtes litt tøft ut å være hemmelig. Synes vi da. Som om vi var et brorskap av vinylentusiaster som hadde egne ritualer og møter med cognac, sigarer og strippere i vinylundertøy dansende rundt Linn LP12’en liksom. Det er jo ikke sånn, men når ting er oppe og står, har vi stor tro på at alle som forhåndskjøper den årlige pakken med 4 utgivelser vil føle seg som medlemmer i et stortrøndersk vinylfellesskap!

Vi håper også at de kvartalsmessige utgivelseskveldene (når Korona-situasjonen tillater det) vi vil holde på Moskus blir som rituelle blot der nye medlemmer immatrikuleres i entusiasme og gamle bandkonstellasjoner blir som nye i ren gledesrus over å få litt oppmerksomhet...og litt skryt. Bedre sent enn aldri for de fleste av dem, men helt fortjent for alle. Sigar kan det bli, og definitivt cognac! – men stripperene får andre selskap ta seg av. Det kan jo bli rent for meget…

Grevene Langs Hemmelige Selskap er et rent idealistisk foretak som kun ønsker å drive kulturformidling og -bevaring, og vi akter ikke å gjøre mer butikk ut av dette enn vi må for å få gjenomført planene våre. Så vi strider til gjerningen med stort mot og store forhåpninger til at alle som noen gang har likt trøndersk musikk av noe som helst slag skal kjenne sin besøkelsestid og slå til på dette tilbudet – for det er nesten for godt til å være sant: 4 gjenutgivelser av trønderske musikkutgivelser som aldri har vært tilgjengelige på vinyl. I året. Hvorav en hemmelig ‘julespesial’ hvert år – what’s not to like, som de sier i West-Trøndelag?

Vi som startet Grevene Langs Hemmelige Selskap er arrogante nok til å se på oss selv som selvsagte kuratorer for prosjektet. Ikke det at vi nødvendigvis vet best bestandig, men…vi har god smak altså – vi lover! Dessuten er de aller fleste av de platene vi kommer til å gi ut rimelig innlysende kandidater som de aller fleste med musikkhjerte ville ha plukket. Noen utgivelser sitter fast i gamle kontrakter, mens andre igjen ikke verdsettes like godt av de som lagde dem som hos publikum, så noe svinn vil det nødvendigvis bli. Men vi vet vi har Deres tiltro enn så lenge, og satser knallhardt på å ikke skuffe noen som helst i vårt utvalg. For moro skyld vil vi holde en av de fire utgivelsene hemmelig frem til releaseday, slik at det blir mer spennende og ikke alt er ferdigdiskutert før platene finnes tilgjengelige engang!

Og dette er jo egentlig bare win-win for alle sammen når man ser på det: 4 plater i året. For kun småpenger egentlig: 1499,- er jo ingenting for såpass mye god musikk i slike prakt-utgaver som vi akter å lage, er det vel?

Enkeltvis vil vanlig utsalgspris vil være mye høyere, så det er dyrere moro å kjøpe enkeltvis (og da får man ikke den nummererte versjonen med farget vinyl) – et pakkekjøp absolutt å anbefale. Slik får selskapet inn kapital til å sikre årets utgivelsesprogram, til å betale alle som gjør en innsats og til å produsere platene fortløpende.

Bandene vil etter endt lisensperiode få ferdige filer av både audio og cover til odel og eie, og gjør selvsagt som de vil med materialet videre. Plata har da blitt satt i en kontekst der tiden og stedet den ble til blir diskutert i linernotes, og den blir i prosessen “kanonisert” i en trøndersk virkelighet slik den fortjener. Grevene Langs Hemmelige Selskap gjør stas på ting som aldri kom ut på vinyl av ulike grunner – eller utgivelser som ufortjent forsvant under radaren i sin tid. Vi som forhåndskjøper den årlige pakken får fire grunner i året til å både føle seg som kulturbærere og trønderpatrioter, og til å glede oss til å endelig kunne eie og ha en nydelig versjon av disse klassikerene i platehylla.

Vi sees på Moskus!

– Bent, Per Jørgen, Torgeir & Håvard